ECUADOR - WikiLeaks-oprichter Julian Assange kan voorlopig niet communiceren met mensen buiten de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij sinds 2012 verblijft. Dat heeft de regering van Ecuador woensdag bekendgemaakt, aldus AP. De internetverbinding van Assange in de ambassade is afgesloten. Hij mag ook niet telefoneren.
De autoriteiten in het land verklaren dat de maatregelen een reactie zijn op berichten van Assage op sociale media, waarin hij zegt dat hij de arrestatie van de oud-premier van Catalonië, Carles Puigdemont, afkeurt. Ecuador eist dat Assange zijn bericht wist, meldt WikiLeaks.
Ecuador verwijst hiervoor naar een overeenkomst met Assange, waarin staat dat hij geen berichten mag publiceren die de relaties tussen Ecuador en andere landen kunnen beïnvloeden. Volgens Ecuador is Assange met de berichten over Puigdemont te ver gegaan.
De beperking van de internettoegang van Assange op de ambassade in Londen moet volgens het land voorkomen dat het land in de toekomst 'schade oploopt'.
De oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks vluchtte bijna zes jaar geleden naar de ambassade van Ecuador. Het Zuid-Amerikaanse land gaf hem toen politiek asiel.
Op dat moment was Assange op borgtocht vrij tijdens de behandeling van het uitleveringsverzoek van Zweden, waar hij werd beschuldigd van seksueel misbruik. Assange vreesde dat hij door Zweden zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten voor zijn rol bij het lekken van documenten over onder meer het Amerikaanse leger.
Hoewel die rechtszaak niet doorgaat, blijft Assange in de ambassade. De Australiër is bang dat hij wordt gearresteerd voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht en vervolgens alsnog wordt uitgeleverd aan de Amerikanen.
De Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken vroeg begin januari om internationale hulp in de kwestie rondom Assange. Zij stelde dat er een oplossing gevonden moet worden, mede omdat Londen van het probleem met de dure huisvesting van Assange af wil.
Groot-Brittannië wees in februari een aanbod van Ecuador af om over de positie van Assange te onderhandelen. Eerder zocht de regering van Ecuador bemiddelaars om de kwestie rond Assange op te lossen, maar dit leverde niks op.