CDA grootste landelijke partij, lokalen halen met afstand meeste zetels

NEDERLAND- Lokale partijen behalen net als vier jaar geleden de meeste zetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, blijkt nadat 99,7 procent van de stemmen is geteld. Het CDA blijft de grootste landelijke partij.

Volgens de verkiezingsdienst van het ANP is de uitslag van 7.993 raadszetels bekend. Het wachten is alleen nog op de uitslag van Amsterdam en Utrecht.

De hoofdstad heeft donderdagochtend laten weten pas vrijdag met definitieve cijfers te komen. Voor het landelijke beeld zal dit echter geen veranderingen meer opleveren.

Lokale partijen

Ongeveer een derde van alle stemmen ging naar een lokale partij (32,8 procent). Dat is een toename vergeleken met vier jaar geleden toen in dezelfde gemeenten ruim een kwart van de stemmen naar de lokalen ging (27,6 procent).

CDA lijkt van de landelijke partijen net als in 2014 de grootste partij te worden. De christendemocraten staan op een zetelpercentage van 13,5 procent van alle raadszetels, de liberalen blijven vooralsnog steken op 13,3 procent. Voor het CDA is dat wel een nipt verlies ten opzichte van 2014, voor de VVD juist een lichte winst.

De PvdA verliest wederom. In 2014 was het verlies al zwaar met een raadszetelpercentage van 9,9 procent en zwaar verlies in de grote steden, in 2018 zakt dit percentage verder naar 7,4 procent.

De opkomst lijkt met 55 procent hoger uit te vallen dan in 2014. Toen kwam 54 procent opdagen. Overigens valt dat percentage in het niet bij de landelijke verkiezingen. Daar kwam vorig jaar 81,6 procent opdagen.

GroenLinks

Groot feest was het woensdagavond bij GroenLinks. De partij van Jesse Klaver won in grote delen van het land en wordt in een aantal grote steden de grootste, zoals in Amsterdam en Utrecht. In Utrecht stijgt de partij van negen naar twaalf zetels en in Amsterdam van zes naar tien.

De afgelopen vier jaar was D66 in beide steden de grootste. In Utrecht is het verschil twee zetels, de democraten eindigen met tien zetels op de tweede plaats. In Amsterdam valt D66 vooralsnog terug van veertien naar acht zetels, maar blijft daarmee wel de één na grootste partij in de hoofdstad.

Uitslagen (99,7 procent geteld)

  • Lokale partijen 32,8% (+5,2%-punt)
  • CDA 13,5% (-0,6%-punt)
  • VVD 13,3% (+1,4%-punt)
  • D66 8,9% (-2%-punt)
  • GroenLinks 8,4% (+3,4-punt)
  • PvdA 7,4% (-2,4%-punt)
  • SP 4,4% (-1,7%-punt)

Historische avond

GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak dan ook van een "historische avond", net zoals hij dat een jaar geleden deed in de Amsterdamse Melkweg toen de partij zetels won bij de Tweede Kamerverkiezingen. Klaver hield nog een slag om de arm. "Niet alle stemmen geteld, maar oh wat kan dit een mooie avond worden."

Ook D66-leider Alexander Pechtold reageerde op de eerste uitslagen. "Ja, we hebben wat ingeleverd. We hadden goud, maar we hebben nu in veel steden zilver", aldus Pechtold.

In het totaalbeeld leveren D66, SP en de PvdA zoals het er nu uitziet zetels in. De PVV en Denk doen in een aantal gemeenten voor het eerst mee en krijgen er zo lokale zetels bij.