Bonden bereiken met Tata Steel principeakkoord over voorwaarden fusie

Vakbonden hebben met Tata Steel een principeakkoord bereikt over de voorwaarden van de voorgenomen fusie met ThyssenKrupp.

De partijen hebben afspraken gemaakt over werkgelegenheid bij Tata Steel in Nederland, melden de bonden donderdag.

CNV Vakmensen spreekt van "een nadrukkelijk succes" in het overleg met Tata Steel. "Gedwongen ontslagen zijn van de baan en er liggen daarnaast goede werkgelegenheidsgaranties tot 2026", stelt bestuurder Peter Boëseken van CNV Vakmensen.

Zo kan het bedrijf tot oktober 2026 geen medewerkers van Tata Steel in IJmuiden gedwongen ontslaan. De vermindering van driehonderd tot vierhonderd banen moet via natuurlijk verloop worden gerealiseerd. Ook komen er honderd nieuwe banen bij op het nieuwe hoofdkantoor.

"Ook vonden we het belangrijk om de afspraak te maken dat er geen diensten worden uitbesteed naar bijvoorbeeld lagelonenlanden", stelt bestuurder Aad in 't Veld van FNV Metaal. "Er bestaan daarom geen plannen of intenties om onderdelen uit te besteden."

Geen instemming

FNV Metaal en CNV Vakmensen benadrukken nog altijd niet met de fusie in te stemmen. Zo wil CNV Vakmensen de eigen leden nog om een oordeel over het principeakkoord vragen. "Pas als daar ook positief op wordt gereageerd, dan kan onze handtekening onder het samenvoegen van de ondernemingen staan", meent Boëseken.

"FNV geeft pas akkoord voor de fusie nadat de centrale ondernemingsraad het adviestraject heeft afgerond", aldus In 't Veld. "Als de fusie doorgaat, zijn de arbeidsvoorwaarden en de uitgangspositie van Tata Steel in Nederland positief."

Zo blijven het hoofdkantoor en de afdeling voor onderzoek en ontwikkeling blijven in Nederland. Ook zijn afspraken gemaakt over het behoud van zeggenschap en waarborgen voor toekomstige investeringen.

De leden van de vakbonden mogen nog over het principeakkoord stemmen.