'Een op zeven EU-bedrijven schaalt aanwezigheid in Verenigd Koninkrijk terug'

EUROPESE UNIE - Een op de zeven EU-bedrijven met activiteiten in het Verenigd Koninkrijk heeft de aanwezigheid in het land teruggeschaald. Ze maken zich zorgen om het toekomstige vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dit stelt Chartered Institute of Procurement and Supply (CIPS), de brancheorganisatie voor inkopers, dinsdag op basis van een peiling onder tweeduizend inkopers.

De organisatie voegt toe dat prijzen zijn gestegen sinds het referendum over de Brexit en dat ze waarschijnlijk ook zullen blijven stijgen. 14 procent van de ondervraagden zegt minder zaken te doen in het Verenigd Koninkrijk en 11 procent van de bedrijven uit de Europese Unie heeft alvast werknemers uit het land weggehaald.

Verder heeft een kwart van de Britse bedrijven moeite met het binnenhalen van contracten na maart 2019, het moment waarop het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt.

Overeenkomst

Volgens John Glen, econoom bij CIPS, maken ondernemingen zich vooral zorgen over het gebrek aan duidelijkheid over de relatie op de lange termijn tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

De peiling werd gedaan voor de bekendmaking van een transitieovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De partijen zijn het onder meer eens geworden over de rechten van EU-burgers in het VK en Britse burgers in de EU.

De Britten blijven tot 1 januari 2021 deel uitmaken van de douane-unie en interne markt. In die periode kunnen EU-burgers zich vrij blijven vestigen in het Verenigd Koninkrijk.