VERENIGDE STATEN - Voormalig Qualcomm-topman Paul Jacobs zou bezig zijn investeerders te ronselen die hem willen helpen de chipfabrikant van de beurs te halen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times (FT) vrijdag op gezag van bronnen rond het bestuur van het technologiebedrijf.
Qualcomm vocht de afgelopen tijd tegen een vijandige overname door branchegenoot Broadcom, die bereid was 117 miljard dollar op tafel te leggen.
Het bedrijf kreeg daarbij hulp van president Donald Trump, die deze week stelde een eventuele deal te zullen blokkeren. Hij wil niet dat cruciale halfgeleidertechnologie in buitenlandse handen komt.
De overnamestrijd kostte Jacobs eerder zijn baan als voorzitter van Qualcomm. Het bedrijf vond het gezien de belangstelling van Broadcom beter om een onafhankelijk bestuurder aan te stellen en gaf de baan aan Jeffrey Henderson. Jacobs is een zoon van een van de oprichters van het chipbedrijf.
Aanleiding
Volgens FT was de gedwongen stap terug voor Jacobs, die van 2005 tot 2015 de dagelijkse leiding had bij Qualcomm, aanleiding om de mogelijkheden van een overname in kaart te gaan brengen.
Hij doet dat met medeweten van zijn collega-bestuurders. Hij wordt daarbij omringd door een klein team van adviseurs. Op de beurs in Qualcomm momenteel zo'n 93 miljard dollar waard.
Softbank
De Japanse techinvesteerder Softbank wordt genoemd als mogelijke samenwerkingspartner. Dat bedrijf beheert een flinke pot geld voor investeringen in technologiebedrijven.
Die pot niet alleen deels door Qualcomm gevuld, maar ook door technologiereus Apple. Qualcomm is momenteel met Apple verwikkeld in een conflict over een patent. Ook de betrokkenheid van Arabische investeerders kan een complicerende factor zijn.
NXP
Qualcomm is zelf bezig het Nederlandse NXP in te lijven voor 43 miljard dollar. De overname van de voormalige chipdivisie van Philips werd al bijna anderhalf jaar geleden aangekondigd.
Maar de aankondiging laat nog altijd op zich wachten, onder meer doordat toezichthouders de gevolgen van deze overname voor de concurrentie uitgebreid hebben onderzocht.