Decreet inzake openingstijden winkelbedrijven

Beste Lezers,

Welkom in het programma de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Vandaag zullen we het hebben over Decreet inzake openingstijden winkelbedrijven.

ESSENTIE VAN DE WET:
Deze wet regelt onder andere de tijd gedurende welke winkelbedrijven geopend mogen zijn voor het publiek.

Achtergrond informatie/historie
Dit decreet is tot stand gekomen in een periode waar er geen regeling was voor winkelsluiting en het personeel dat zich graag verder wilde bekwamen in een bepaalde richting maar daartoe niet in de gelegenheid was. De drang naar onder andere verbetering van studie- en ontspanningsmogelijkheden voor het winkelpersoneel en aspecten die van belang waren in het kader van het brengen van ordening in het handelsverkeer en de daarbij beoogde uniformiteit waren eveneens doorslaggevend.
Vanwege dynamische ontwikkelingen die zich op diverse maatschappelijke gebieden manifesteren, de winkelsluitingsregeling niet was afgestemd op de hedendaagse behoefte aan ruimere openingstijden bij consumenten en winkelexploitanten.

Onder die omstandigheden was het niet mogelijk bepaalde instellingen die vaak om 05.00 uur des namiddag aanvangen, te bezoeken. Verder was in het kader van ordening van belang, de regeling van winkelsluiting, welke deze in het handelsverkeer met zich meebrengt. Dit decreet is mede van toepassing op de zgn. eenmansbedrijven/zaken. Door deze groep uit te zonderen zou de beoogde uniformiteit ontbreken terwijl er van een ordening voorts niet veel zou terecht komen.

Openingstijden
• Artikel 3 schrijft voort dat het verboden is een provisiewinkel voor het publiek geopend te hebben vóór 6.00 uur en na 23.00 uur.
• Met betrekking tot de openingstijden van andere winkels geldt het volgende: maandag tot en met donderdag: 08.00 uur tot en met 21.00 uur.
vrijdag: 08.00 uur tot en met 21.00 uur en een rusttijd van 45 minuten.
zaterdag: 08.00 uur tot en met 21.00 uur.

De winkelier is verplicht zich te houden aan de wet. Dus buiten de gekozen tijden zal de winkelier gesloten moeten zijn voor het publiek, tenzij er ontheffing is verleend.

Stelt u zich voor dat de sluitingstijd 21.00 uur zou moeten zijn. En er loopt een klant om 20.55 uur binnen. Dan moet de klant geholpen worden, met dien verstande dat de winkel om 21.30 uur wel gesloten zal moeten zijn. (artikel 7 lid 1). Het is de bedoeling dat zonder te handelen in strijd met de bepalingen van het decreet, na het sluitingsuur nog de aanwezige kopers te bedienen. Het is verboden om gedurende de tijd dat een winkel gesloten moet zijn, goederen aan het publiek af te leveren, met uitzondering van maaltijden, kokswaren en in herstelling gegeven goederen.

Dit decreet is NIET van toepassing op:
a. apotheken en drogisterijen, voor zover betreft de verkoop en de aflevering van geneesmiddelen, heelmiddelen en verbandmiddelen en heelkundige instrumenten;
b. restaurant, bars, tapperijen (café), huizen waar men gelagen zet (consumptiezaken), feesten of vermakelijkheden houdt, en andere inrichtingen, waar uitsluitend of in hoofdzaak spijzen of dranken voor verbruik ter plaatse worden bereid of ten verkoop in voorraad zijn, voor zover betreft de verkoop van spijzen of dranken voor verbruik ter plaatse
c. winkels waar uitsluitend brandstof of smeermiddelen voor of onderdelen van voer- en vaartuigen en rijwielen ten verkoop in voorraad plegen te zijn, voor zover betreft de verkoop en de aflevering van brandstof en smeermiddelen voor en van onderdelen voor spoedeisende herstellingen aan voer- en vaartuigen en rijwielen;
d. winkels, waar dag-, week-, maand-, nieuws- en advertentiebladen ten verkoop in voorraad plegen te zijn, voor zover betreft de verkoop van dag-, week-, maand-, nieuws en advertentiebladen;
e. winkels, waar dag-, week-, maand-, nieuws- en advertentiebladen ten verkoop in voor zover betreft de verkoop en de aflevering van rus ijs;
f. winkels, waar voorwerpen of stoffen ten behoeve van binnenkomende, doorgaande of uitsluitend schepen ten verkoop in voorraad plegen te zijn, voor zover betreft de verkoop en aflevering van deze voorwerpen en stoffen;
g. hotels, pensions, voor zover betreft levering aan logeergasten;
h. openbare middelen van vervoer, voor zover betreft leveringen aan reizigers;
i. openbare markten;
j. souvenirs-winkels
k. hotelwinkels.

Dit decreet is niet van toepassing op de hiervoor genoemde bedrijven. De aard van deze inrichtingen spreken voor zichzelf. Immers brengt dat met zich mede, dat zij niet onderhevig kunnen zijn aan een zelfde sluitingstijd als winkels waar manufacturen, provisiën, ijzerwaren en soortgelijke zaken die worden verkocht en afgeleverd.
Met betrekking tot apotheken en drogisterijen dienen uit een oogpunt van maatschappelijk welzijn en ter wille van de openbare gezondheid geen beperkingen te worden gesteld ten aanzien van de openingsuren van deze inrichtingen.
De restaurants, koffiehuizen, tapperijen en huizen waar men gelagen zet, kunnen vanzelfsprekend niet gebonden worden aan dezelfde sluitingsuren als de gewone winkels. Deze inrichtingen zijn immers gehouden aan de voorschriften van regeling van de verkoop van gedistilleerd en van het Reglement Politie op de Koffiehuizen enz. van 11 januari 1872, in welk reglement ook de sluitingsuren van de bedoelde inrichtingen zijn vastgesteld.

Bij staatsbesluit van 02 juli 1981 is gedefinieerd wat onder provisiewaren verstaan moet worden:
Hieronder vallen de volgende zaken:
I. Genotmiddelen
II. Levensmiddelen inclusief:
III. Andere artikelen

I. Onder genotmiddelen kan worden gerekend: * reukwaren; *dranken; * tabak en tabaksproducten, sigarettenpapier, tabakssigaren- en sigarettenpijpjes, asbakken, aanstekers, en aansteker benzine, lucifers.

II. Levensmiddelen inclusief: * inheemse land- en tuinbouwproducten; * houtskool en vuurwerk;

III. Toilet artikelen en wasmiddelen: toiletzeep, tandpasta, wasmiddelen, kammen, maandverband, toiletpapier, haarpennen, tandenborstels, haargespen, krulspelden, poeder, scheermesjes, scheerapparatuur, scheerzeep, papieren zakdoeken, afwas en reinigingsmiddelen, keukenrollen (scotchtowels).

IV. Huishoudelijke artikelen: kaarsen, huishoud-insecticiden, schrobborstels, afwasborstels, scharen, dweilen, bekers van karton en plastic, glazen, borden, kommen, schalen, vazen, lepels, vorken, messen, thermosflessen, emmers, bekkens, servetten, blikopeners, watertrekkers, boodschappentassen, slippers, vuilniszakken, spelden, naalden.

V. Textiel: sokken, zakdoeken, ondergoed, knopen, garen, riemen, panlappen, baddoeken en handdoeken.

VI. Schrijf en schoolbehoeften: potloden, schriften, vegers, bol (punt)pennen, postpapier, enveloppen en zegels.

VII. Drogisterij artikelen: pleisters, verbandenmiddelen, smeersels, babyverzorgingsartikelen en wegwerp-babyluiers.

VIII. Brandstoffen: gasbommen, petroleum en brandspiritus.

IX. Diversen: dierenvoedsel, zaklantaarns, zekeringen, stekkers, snoeren, bougies, bandenreparatie-artikelen, batterijen, gloeilampen, speelkaarten, fiets- en bromfietsonderdelen, fiets- en bromfiets binnen- en buitenbanden, speelgoederen en tuingereedschappen. De wet verbiedt andere dan de hierboven genoemde goederen aan het publiek ten verkoop aan te bieden.

Openingstijden van winkels moet volgens de wet op een eenvoudige wijze vast te stellen zijn. Hierbij moet de winkelier zijn openingstijd duidelijk kenbaar maken naar buiten. Artikel 4 lid 1 schrijft voort dat iedere voor het publiek bestemde ingang van de winkel moet een door of namens de Minister gewaarmerkte aankondiging worden aangebracht, waarop de openings- en sluitingstijden van die winkel zijn vermeld.

Op die aankondiging moet de datum vermeldt staan met ingang waarvan die aankondiging geldt. De Minister is verder bevoegd een en ander nader te regelen. Zo is de Minister bevoegd maatregelen te treffen waarbij afgeweken kan worden van hetgeen bij wet is voorschreven m.b.t. de openingstijd, echter onder de voorwaarde dat deze er sprake moet zijn van bijzondere omstandigheden. Het besluit van de Minister moet dan worden bekend gemaakt.

Volgens de memorie van toelichting moet de controlerende ambtenaar, die zich op geringe afstand voor de ingang van een geopende winkel bevindt, zonder moeite kunnen vaststellen op welke tijden de winkel geopend mag zijn.

Het waarmerken van de aankondigingen opent tevens de mogelijkheid om vooraf te controleren of hij de keuze van de openingstijden de daarvoor geldende grenzen wel in acht zijn genomen. 

Hiermee zijn wij gekomen aan het eind van dit programma. De Kamer van Koophandel en Fabrieken.



Presentatie: W. Baboelal
15 maart 2017