Bitcoin is de laatste weken aan een rally bezig. Stond de koers begin februari nog ruim onder de 7.000 dollar, nu is de 11.000 alweer gepasseerd. Goed nieuws voor de fans van de digitale munt die al dromen van 100.000 dollar of meer.
Maar volgens de oud-chefeconoom van het IMF Kenneth Rogoff is dat ijdele hoop. Hij denkt dat de waarde op de lange termijn eerder bij 100 dollar ligt dan 100.000.
Dat zei hij in een interview met de nieuwszender CNBC. "Als je de mogelijkheden wegneemt om met bitcoins geld wit te wassen en belasting te ontduiken, dan heeft de munt nog maar weinig praktisch nut", aldus Rogoff.
Illegale activiteiten
In de bitcoin-industrie zijn ze uiteraard een stuk optimistischer. De kritiek dat de munt vooral voor illegale activiteiten wordt benut, is volgens hen onterecht. Shone Anstey, medeoprichter van Blockchain Intelligence Group, denkt bijvoorbeeld dat dit deel nog maar 20 procent was in 2017, veel minder dan 2016.
'Waarde gelinkt aan regulering'
Rogoff meent dat de waardedaling van bitcoin samenhangt met de mate van regulering. Hoe meer landen en centrale banken de handel in de digitale munt aan banden leggen, des te minder is de munt waard.
Rogoff was zelf vroeger lid van het bestuur van het Amerikaanse stelsel van de centrale banken (de Fed), dus hij heeft veel ervaring met regulering van geldstromen. Volgens hem zijn landen voorlopig echter terughoudend met het ontwikkelen van strengere regels omdat zij eerst de technologie achter bitcoin (blockchain) willen zien ontwikkelen.
Speculaties
Bitcoin bereikte zijn voorlopige hoogtepunt vorig jaar december, toen de koers bijna de 20.000 dollar overtrof. Ook toen lokte dat al veel speculaties uit over de toekomstige richting, verder omhoog tot 100.000 dollar, of terug tot onder de 1000. De meningen liepen en lopen ver uiteen.