Groei olieproductie volstaat nog tot 2020

FRANKRIJK - De groei van de olieproductie in met name de Verenigde Staten is komende jaren groot genoeg om aan de toenemende vraag naar olie te voldoen. Na 2020 zijn er meer investeringen nodig om de productie op peil te houden, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Vanwege de hoge olieprijzen hebben Amerikaanse schaliebedrijven hun productie flink opgeschroefd. Mede daardoor kunnen de VS de komende drie jaar alleen al in 80 procent van de extra vraag voorzien. De rest van die grotere behoefte aan olie kunnen Canada, Brazilië en Noorwegen opvangen met hun groeiende productie. Ondanks de dalende kosten ziet het agentschap in Parijs nog nauwelijks meer investeringen buiten de VS. Dat kan na 2020 een probleem worden, waarschuwt het IEA.

Schalierevolutie
De wereldwijde olieproductie groeit naar verwachting tot 107 miljoen vaten per dag in 2023. Dat zijn er 6,4 miljoen meer dan dit jaar. Ruim de helft van die extra vaten komt uit de VS. Dankzij de schalierevolutie produceren de Amerikanen over vijf jaar 17 miljoen vaten per dag.

Venezuela
De productiegroei van de OPEC-landen wordt geremd door onrust in Venezuela. De productie is daar de laatste twintig jaar met meer dan 50 procent gedaald en die daling zal naar verwachting alleen maar sneller worden. Ondanks productiegroei in Irak produceren de OPEC-landen daardoor samen in 2023 slechts 750.000 vaten per dag meer dan dit jaar.

Vraag
China blijft de komende jaren de drijvende kracht achter de groeiende vraag naar olie. Die vraag kan volgens het IEA geremd worden door beleid om luchtvervuiling terug te dringen. De opmars van elektrische bussen en LNG-vrachtwagens heeft een grotere invloed op de vraag naar olie dan de populariteit van elektrische auto's.