Welkom bij de eerste aflevering van het lifestyle programma waarbij ik informatie zal verstrekken over wellness. Mijn naam is Aisa Malmberg. Ik ben acupuncturist en massage therapeut. Mijn opleiding heb ik onder andere gevolgd in China aan de Zhejiang College of Traditional Chinese Medicine in de stad Hangzhou. Aangezien Traditionele Chinese Geneeskunde gebaseerd is op de filosofie van het Taoisme heb ik voorafgaand aan mijn studie in China ook enkele Tao Healing workshops gevolgd van onder andere Meester Mantak Chia en mevrouw Anette Derksen in Zwitserland en Nederland.
In mijn praktijk behandel ik verscheidene ziekten en aandoeningen met behulp van acupunctuur, tuina (traditionele Chinese massage), hand- en voetreflexzone massage, baby- en kindermassage, sportmassage, dieet therapie gebaseerd op gezonde en gebalanseerde voeding en het ontgiften van het lichaam. Verder verstrek ik ook mentaal-emotionele begeleiding aan patiënten die dat nodig hebben.
Ik ben ook al 3 jaren leerling bij het Indian Culture Center en volg dagelijks de yogalessen verzorgd door een docent uit India, Dr. Dinesh Kumar Sharma, die ik in de komende afleveringen ook zal uitnodigen om de kijkers te informeren over yoga. We zullen de yoga oefeningen gezamenlijk demonstreren en de bedoeling is dat de kijkers ook gezellig meedoen. Voor het beoefenen van hatha yoga is wel een yogamat of een soortgelijke vloermat of exercise mat vereist, dus kijkers als jullie graag willen meedoen is het raadzaam om een mat aan te schaffen.
Genoeg over mezelf gesproken. Nu volgt een korte introductie over wellness. Er wordt tegenwoordig wereldwijd veel gesproken over en geïnvesteerd in wellness. Terecht. We leven nou eenmaal in een hectische samenleving waar ontzettend veel inspanning (mentaal, emotioneel maar ook lichamelijk) van ons vereist wordt. Op zoek gaan naar de oplossing om ondanks al het hectische leven tot rust te kunnen komen en een balans te kunnen vinden is dus noodzakelijk. Wellness biedt de oplossingen aan, maar wat is wellness precies?
Wellness is een samenvoeging van 2 woorden. Wellbeing en Fitness. In zijn geheel is wellness de keuze voor een gezonde manier van leven, een gezonde manier van bewegen en geestelijk (mentaal emotioneel) welzijn. Het zoeken naar een juiste balans tussen het fysieke lichaam, het mentaalemotioneel welzijn en de geest. Deze bewuste keuze voor een gezonde leefstijl kan mensen beter laten functioneren, gezonder en gelukkiger maken. Het levert namelijk een stressvrij, gezond en harmonieus leven op. In de komende afleveringen zal aangegeven worden hoe we dat allemaal kunnen doen, dus blijf afgestemd op de programma’s die zullen volgen.
Wellness is ook inspanning en ontspanning. Met inspanning wordt bedoeld dat je je spieren en gewrichten actief gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een strak en stevig lichaam, een goede conditie en voor het afslanken. Tegelijkertijd werk je ook aan versoepeling van de spieren en gewrichten. Enkele voorbeelden daarvan zijn fitness, zumba, sporten en flinke wandelingen.
Met ontspanning wordt bedoeld dat je technieken toepast om je lichaam en geest tot rust te brengen en stressvrij te maken. Enkele voorbeelden daarvan zijn verschillende therapieën die toegepast worden zoals massage- , bach bloesem- , aromatherapie, meditatieve boswandelingen, een bezoekje brengen aan een spa wellness centrum of een hammam, etcetera. Tai Qi, Qi Gong en Hatha yoga zijn een van de beste alternatieven voor ontspanning en inspanning tegelijkertijd. In de komende afleveringen meer hierover.
Gezonde en gebalanseerde voeding heeft ook alles te maken met wellness. Als je niet gezond en gebalanseerd eet veroorzaak je voor jezelf een scala aan ziekten en aandoeningen en kan je ook niet goed functioneren in de samenleving. Verkeerde eetgewoontes zijn vaak ook de veroorzaker van ziekte. Leren om op een correcte manier te eten en om bij voorkeur biologische voeding te eten is dus noodzakelijk. We moeten leren om terug te gaan naar de natuur en uitsluitend natuurlijke biologische producten te consumeren. Ik ben het helemaal eens met de stelling “je bent wat je eet” en de stelling van Hippocrates “let food be thy medicine and medicine be thy food”. In de komende afleveringen meer over het onderwerp gezonde voeding.
Aisa Malmberg