CATALONIE - De voormalig premier van Catalonië, Carles Puigdemont, is maandag door de voorzitter van het Catalaanse parlement voorgedragen om zijn oude functie weer op zich te nemen. Dat meldt persbureau AFP.
Het parlement is afgelopen week voor het eerst bijeengekomen en koos toen Roger Torrent tot voorzitter. Hij heeft maandag het parlement voorgesteld Puigdemont weer als regionale premier aan te stellen. Torrent van de separatistische ERC (Republikeins Links) wil hier ook over in gesprek met de Spaanse premier Mariano Rajoy.
Rajoy heeft aangeven dat het onmogelijk is dat iemand die door justitie wordt gezocht, een regioregering leidt. Maar daar lijkt het parlement zich niks van aan te trekken. De parlementariërs hebben volgens de regels tot 6 februari de tijd om over de aanstelling van een nieuwe premier te debatteren en tot 7 april om hem te installeren.
Kopenhagen
Puigdemont kwam maandagochtend rond 7.00 uur zonder problemen aan in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daar zal hij een debat leiden over de situatie in Catalonië. Het Spaanse Openbaar Ministerie diende maandag een verzoek in om het Europese arrestatiebevel tegen Puigdemont weer uit te vaardigen. De Spaanse Hoge Raad wees dit verzoek echter af. Madrid trok het Europese arrestatiebevel in december weer in.
Puigdemont liet eerder nog weten dat het best mogelijk is om de regioregering te leiden vanuit een ander land. Het is zelfs veel makkelijker die functie in Brussel te bekleden dan in een Spaanse cel, aldus Puigdemont.
Referendum
In Spanje wordt hij verantwoordelijk gehouden voor een reeks strafbare feiten, gepleegd toen hij als regiopremier in oktober met een illegaal referendum Catalonië van Spanje wilde afscheiden. Deze afscheiding was niet alleen in strijd met de Spaanse wet maar ook met de regels van het Catalaanse parlement.
De verkiezingen die Madrid in december liet houden, hebben echter de machtsverhouding in het Catalaanse parlement niet veranderd. De separatisten hebben met minder dan de helft van de stemmen net als in 2015 toch een kleine meerderheid verworven in het parlement van 135 zetels.