DUITSLAND - De Duitse christendemocraten en sociaaldemocraten hebben een principe-akkoord bereikt in de laatste ronde van hun verkennende gesprekken voor een coalitie. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) en SPD-leider Martin Schulz maakten aan het eind van de ochtend bekend de volgende stap te willen zetten.
De partijleiders toonden zich ingenomen met de uitkomst van de onderhandelingen. Schulz sprak over ''uitstekende resultaten'', CSU-voorman Horst Seehofer zei ''bijzonder tevreden'' te zijn. De partijleiders willen nu formeel gaan onderhandelen over het vormen van een nieuwe coalitie. Leden van de SPD mogen zich nog uitspreken over het starten van formele coalitieonderhandelingen. Dat gebeurt naar verwachting op 21 januari.
Verkennende gesprekken
De partijen zaten afgelopen dagen al om de tafel voor de verkennende gesprekken. Daar moest uit blijken of voldoende pijnpunten konden worden weggenomen om verder te praten. De laatste ronde begon donderdagochtend.
De doorbraak kwam vrijdag in de loop van de ochtend. De sociaaldemocraten (SPD) en de christendemocratische CDU/CSU slaagden erin een basis te leggen voor de verdere onderhandelingen. De partijleiders presenteerden een conceptversie van het 28 pagina's tellend onderhandelingsresultaat aan partijgenoten. De onderhandelingsteams van de betrokken partijen bogen zich daarop over de tekst. De SPD-delegatie zou toen al akkoord zijn gegaan, zeggen ingewijden.
Eurozone
In het principe-akkoord staat onder meer dat Duitsland in nauwe samenwerking met Frankrijk de eurozone gaat versterken. De onderhandelaars zijn overeengekomen om "specifieke begrotingsmiddelen" te besteden aan de stabilisatie van de eurzone. De partijen willen daarnaast de export van wapens verder beperken en aan strengere regels binden. Een ander streven is om het land tegen 2030 voor 65 procent te voorzien van duurzame energie.
Oppositie
Bondskanselier Merkel onderhandelde na de verkiezingen aanvankelijk met de liberale FDP en de Groenen, maar dat liep op niets uit. De SPD wilde na een verkiezingsnederlaag eigenlijk oppositie voeren, maar stemde in november uiteindelijk toch in met overleg.
CDU, CSU en SPD zijn min of meer op elkaar aangewezen. De partijen, die bij de verkiezingen van 24 september verlies leden, regeerden de afgelopen jaren ook samen. Uit peilingen blijkt dat de Duitsers ervan uitgaan dat de zogeheten Grote Coalitie er opnieuw komt.